Rebelii și armata ucraineană se pregătesc de BĂTĂLIA PENTRU DONEȚK

Rebelii și armata ucraineană se pregătesc de BĂTĂLIA PENTRU DONEȚK
Publicat: 07/07/2014, 16:33
Actualizat: 02/02/2019, 07:03

Mai mulți lideri separatiști și-au declarat determinarea să lupte, după o „retragere tactică”, afirmând că apărarea orașului Donețk, capitala bazinului minier Donbas, va reprezenta un punct de cotitură în conflictul cu forțele Kievului.

Orașul era calm luni dimineață și nu se observau pregătiri militare sau o prezență crescută a persoanelor înarmate pe străzile din centru, unde se aflau puțini oameni. Transportul în comun funcționa normal, în timp ce numeroase magazine și restaurante erau închise, iar bancomatele nu funcționau și în unele cartiere era oprită furnizarea de apă caldă.

Lupte au fost însă semnalate de rebeli la Saur Mogila, o zonă strategică din apropiere de Donețk, unde rebelii au desfășurat un batalion de voluntari „Azov”. Incidentul nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene.

Potențialul militar al rebelilor, al căror număr s-ar ridica în total la câteva mii de combatanți în regiunile Donețk și Lugansk și, potrivit Kievului, ar fi susținuți de voluntari recrutați în Rusia, este dificil de estimat. Coloane ale unor mașini care transportau sute de persoane au fost observate intrând în Donețk în cursul weekendului, precum și blindate și camione echipate cu tunuri antiaeriene.

Apărarea unui oraș atât de mare precum Donețk nu este un lucru ușor, iar rebelii au ridicat puncte de control consolidate pe principalele artere. Jurnaliștii AFP venind din partea de nord au reușit însă să intre cu mașina duminică în oraș fără să fie controlați.

– Gherilă urbană?

În acest context, armata ucraineană, Garda Națională și formațiunile de voluntari care însoțesc forțele Kievului, vor avea o misiune dificilă. Orașul Donețk are un milion de locuitori, iar președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a angajat solemn să nu pună în pericol viața civililor. Intrarea în oraș cu tancuri și blindate i-ar expune pe locuitori la tirurile de armă antitanc, aflate în posesia rebelilor, după cum a arătat arsenalul confiscat la Slaviansk. În plus, un eventual război de gherilă urbană, evocat de insurgenți, ar provoca o baie de sânge.

În acest condiții, noii lideri ai armatei ucrainene, ministrul Apărării, Valeri Gheleței, și șeful de Stat Major, Viktor Mujenko, pot opta pentru un asediu? O astfel de opțiune ar fi dificilă în plan militar, uman și politic, deoarece ar fi luată ostatică populația, iar autoritățile de la Kiev nu doresc să susțină cauza separatiștilor.

Potrivit fostului ministru interimar al Apărării, Mihailo Koval, în prezent adjunct în Consiliul pentru securitate națională și apărare, strategia, pregătită chiar de președintele Petro Poroșenko, ar consta în stabilirea unei „blocade” atât la Donețk, cât și la celelălalt oraș controlat de rebeli, Lugansk. O astfel de „blocadă completă” i-ar forța pe rebeli să depună armele, a apreciat el, într-o intervenție televizată.

De fapt, într-o prezentare a situației publicată luni de liderul insurgenților, Denis Pușilin, forțele loialiste, considerate drept „ucrofasciste” sau „naziste” strâng rândurile în jurul orașului. Prezente de la începutul conflictului în partea de vest a orașului Donețk, și-au menținut controlul asupra aeroportului, unde au avut loc sporadic lupte, și se apropie prin partea de nord, după ce au preluat controlul la Slaviansk, Kramatorsk, Konstiantinika și Artemivsk, la 60 de kilometri de Donețk.

Marea necunoscută rămâne dacă locuitorii din Donețk sunt dispuși să-i sprijine pe combatanții insurgenți.

Peste 2.000 de susținători ai „Republicii populare Donețk” au participat, duminică, la o manifestație în centrul orașului, unde și-au anunțat intenția de a apăra orașul și sprijinul pentru „strelkovski”, susținătorii liderului militar al separatiștilor, Igor Strelkov, care, potrivit Kievului, ar fi ofițer ar serviciilor militare ruse de informații.

Între timp, eforturile diplomatice pentru soluționarea conflictului, care a provocat aproape 500 de morți în trei luni, par să se afle în impas.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că o reuniune cu participarea reprezentanților Ucrainei, Rusiei și OSCE a avut loc duminică la Kiev, dar nu au fost făcute declarații în legătură cu o eventuală prezență a rebelilor la discuții, iar participanții s-au limitat să „sublinieze importanța unor progrese concrete pentru soluționarea pașnică” a crizei ucrainene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×